HQ Architecture + [Service Station]

Italy: GAZOLINE STATION by DAMILANO STUDIO ARCHITECTS
Damilano Studio Architects

Located in Cuneo, Italy, along the Asti-Cuneo highway, this project refers to the american petrol stations, the site provides resting facilities with a program including cafe and dining areas.

Damilano Studio Architects

The design of a service station is a strong reference to the idea of travel, short or long-distance routes interrupted only by a few stops and then back on the road. A break for refueling, or just to stretch a bit 'legs before continuing his journey.

Damilano Studio Architects

With the same continuity, the service station is separated from the asphalt like a ribbon of road with the engine and wrapping around itself, creating a temporary volume to accommodate the traveler.

Damilano Studio Architects

The tape then sink back into the ground to continue to other destinations. The architecture of the service station, as usually conceived as a mere support function, thus acquires a shape.

Damilano Studio Architects

The architecture, static by definition, becomes closely linked to the concept of continuous flow that envelops and becomes the urban landscape without interruption.

Damilano Studio Architects

The shell reinforced concrete, cast in special molds fluidized is closed by glass walls. Are distributed within the office manager and a self-service, separate bathrooms from the block in central position.

Damilano Studio Architects

On the rear elevation red steel block is detached from the body and a wolf howling, illuminated at night, draws attention to the urgent needs

Damilano Studio Architects

The design of a service station is a strong reference to the idea of travel, short or long-distance routes interrupted only by a few stops and then back on the road.

Damilano Studio Architects
Damilano Studio Architects
Damilano Studio Architects
Damilano Studio Architects

Location: Cuneo, ItalyArchitect: Damilano StudioArchitects Project Team: Duilio Damilano, Alberto PascaleSurface Area: 3,800 m2Building Area: 400 m2Year: 2011Client: Centro calor