HQ Architecture + [Takeshi Hosaka]

Restaurant: HOTO FUDO by TAKESHI HOSAKA ARCHITECTS
Takeshi Hosaka Architects

The project was planned on the site with Mt. Fuji, the highest mountain in Japan at 3,776.24 m, rising closely in the south and the two sides facing the trunk roads.

Takeshi Hosaka Architects

This building seems to belong to such nature objects as mountains and clouds. This is a building like inside and outside.

Takeshi Hosaka Architects

It is made from soft geometry, which will not arise from the figures like quadrangles and circles.

Takeshi Hosaka Architects

By continuously operating innumerable polygon mesh points, we have determined the shape that clears the conditions such as the consistency as shell construction and the undulations that ward off rainwater in spite of its free geometry.

Takeshi Hosaka Architects

The RC shell with cubic surfaces creates such spaces as 530 square meters of seats, 140 square meters of kitchens, and 50 square meters of rest rooms, in such a manner that it envelops and opens them.

Takeshi Hosaka Architects

This building has no air conditioners. It is open to the air at most seasons, and people have a meal in the air like outside air. The curved acrylic sliding door is closed only during the strong wind and the coldest season.

Takeshi Hosaka Architects

Giving 60 mm thick urethane insulation to the outside of the RC shell and keeping a stable RC temperature secures a stable temperature environment for the building like inside and outside, and also reduces the deformation volume due to the temperature of RC to make the building last longer.

Takeshi Hosaka Architects

For the lighting plan, we have determined such illumination as makes people simply feel changes in the evening light and does not make insects gather around the lights. When it rains, rain comes in near windows and doors.

Takeshi Hosaka Architects

In the spaces where rain does not come in, people enjoy the sound of raindrops. When it is foggy, the fog comes into the building. When it snows, it becomes a landscape buried in snow, and birds and animals will visit there.

Takeshi Hosaka Architects

In this place like the middle between nature and art, people eat hoto rich in natural ingredients.

Takeshi Hosaka Architects
Takeshi Hosaka Architects
Takeshi Hosaka Architects
Takeshi Hosaka Architects

Location: Yamanashi , Japan Architect: Takeshi Hosaka Architects Structural Engineer: Ove Arup & Partners Japan / Hitoshi Yonamine Area: 733.98 sqm Year: 2009 Photographs: Koji Fujii, Nacasa&Pertners Inc.