HQ Architecture + [Urban Design]

Steven Holl: BEIRUT MARINA & TOWN QUAY by STEVEN HOLL
Steven Holl

Located in the heart of Downtown Beirut, the site for the new Beirut Marina extends the existing Corniche along the seashore into a series of overlapping platforms.

Steven Holl

The Corniche is inflated to create an 'urban beach, ' with levels subtly articulated to provide outdoor spaces with public areas for artwork.

Steven Holl

The concept takes its shape from strata and layers in forking vectors. Like the ancient beach that was once the site, the planar lapping waves of the sea inspire striated spaces in horizontal layers, as distinct from vertical objects.

Steven Holl

The horizontal and the planar become a geometric force shaping the new harbor spaces.

Steven Holl

The form allows a striated organization of public and private spaces which includes apartments, yacht club, public facilities, harbormaster, restaurants, and specialty stores.

Steven Holl

The syncopated rhythm of platforms is achieved by constructing the overall curve of the Corniche in 5 angles relating to 5 reflecting pools.

Steven Holl

Due to variations in height along the Corniche, the platform levels and pools vary slightly in height allowing quiet, gravity-fed fountains to connect each pool level.

Steven Holl

Location: Beirut, Lebanon
Architect: Steven Holl
Associate in Charge: Tim Bade
Project Team: Masao Akiyoshi, Edward Lalonde, JongSeo Lee, Brett Snyder
Project Architects: Makram El-Kadi, Mohamad Ziad Jamaleddine
Size: 220,000 sf
Year: 2012
Client: Solidere
Status: Construction Phase