HQ Architecture + [Urban Design]

Japan: CRATER LAKE INSTALLATION by 24° STUDIO
24° Studio

The design motive was influenced by the history of the Great Hanshin-Awaji Earthquake of 1995 that led to inevitable changes within built environment sparring only the nature that surrounds Kobe. This devastating experience is remembered by Kobe residents making them a persistent and tight community, but remaining open and friendly to the visitors of the city.

24° Studio

Strong social ties between people helped them to overcome the disaster and rebuilt the city making it a better living environment. However in the everyday life without problems and crisis, the face to face social interaction between people is decimating and it is one of the biggest problems in our technology driven time.

24° Studio

Crater Lake, an installation — environment where people have a place to meet to observe the beauty of the surrounding environment and more importantly to call forth an emphasis on sustaining social interaction, which was the important catalyst that brought Kobe residents to revitalize their city after the disaster. The installation is situated in the man-made Port Island, Shiosai Park that provides a vast view of the Kobe urban center, its surrounding mountainscape and seascape.

24° Studio

Design intent of Crater Lake installation is to take this unique location into advantage; by creating an undulating wooden landscape that provides a variation of open and unconstrained settings with 360° viewing vista. Every surface may be utilized as seating and lying down surface. Additional seating stools are set in the middle of the space that can be reorganized accordingly to the user’s preferences.

24° Studio

The gentle hill surfaces invites people of multiple generations by providing spatial conditions that allow to interact with the landscape space like a playground device, relax in the shade of the mount, and socialize by seating in preferred order. Multiple ideas and materials were tested to realize the complexity of smooth and undulating form.

24° Studio

Wood was chosen for its strong structural capacity, ease of work with, and natural qualities. One of the main issues was to express continuous and smooth surface without using costly techniques of wood steaming, bending or digital fabrication. The solution was to divide the circular surface into a number of radial parts, with optimal number of 20 parts.

24° Studio

Factors that determined this optimal number were, overall surface expression, production schedule, and transportation method (vehicle bedsize). These 20 radial parts were preassembled off the site and transported by a vehicle to the main site of Shiosai Park.

24° Studio

Standard wood and off-the-shelf hardware were used in construction to avoid any costly customized fabrication process. 2x4 studs were used for all structural members and 30x60 mm treated cedar wood was used for the surface. The structure of radial parts consists of series of free-form ribs composed in segmentations with horizontal support and cross bracing for rigidity.

24° Studio

Each radial segment has 64 surface planks that are attached to three structural ribs that are rigidly connected between each other with horizontal supports. The surfaces with the most anticipated traffic flow have narrow spacing between each plank.

24° Studio

And as the mount becomes higher, the spacing distance of surface planks increases, allowing users to climb the mount. The rising mount resulted from understanding the site and seasonal conditions, functioning as a sun shading and wind protection from the bay winds when sitting at inner area.

24° Studio
24° Studio
24° Studio
24° Studio

Location: Kobe, JapanArchitect: 24° Studio Project Team: Fumio Hirakawa, Marina TopunovaArea: 10 m diameter x 1.7 m height (max)Year: 2011Client: Kobe Biennale Organization Committe