HQ Architecture + [Universal Design Studio]

Swohroom: POLTRONA FRAU SHOWROOM by UNIVERSAL DESIGN STUDIO

alt="\2"

Universal Design Studio

The Poltrona Frau Group’s first London showroom provides an architectural backdrop on which to display furniture and lighting from the 7 companies who make up the Poltrona Frau Group; Poltrona Frau, Cappellini, Cassina, Thonet, Gufram, Alias and Nemo Lighting.

Universal Design Studio

The work on display ranges from production furniture and lighting to bespoke projects such as airplane and yacht interiors. The existing space, within a Grade 2 listed, ex-industrial building, comprised of a spacious ground floor and a rather separate, dark basement space.

Universal Design Studio

Universal Design Studio’s main objective was to create a pure and calming environment in which the furniture could be viewed, while retaining the fabric of the original, industrial shell. Opening up the two floors to create a flow of light to the basement has transformed it into a bright, open and unified space.

Universal Design Studio

From behind the existing brick fa├žade, the new look showroom materialises into an unexpectedly light and airy space achieved by clean, white walls and the exposed original timber flooring, which has been bleached to further brighten the space. The building still retains an industrial feel but this has been refined by the renovation project.

Universal Design Studio

Cutting through the simple gallery space, a wide and imposing staircase acts as the centerpiece and main display platform of the showroom. The staircase rests upon four oversized steel steps or plinths (1200mm x 3800mm), which form a series of display surfaces visible from above or below. The structure of the staircase and plinths are constructed from 12mm thick, steel plates and occupies a large void where a substantial proportion of the ground floor was removed.

Universal Design Studio

This large, central cavity creates a smooth integration between the ground floor and basement generating a feeling of one space rather then two separate entities. The staircase has been treated more as a sculptural object rather than an architectural feature. The matt, anthracite paint finish de-materializes the heavy steel structure contrasting with the solid oak steps, which have been left raw and exposed. The natural wood finish ties the sculptural staircase feature in with the existing textures of the building.

Universal Design Studio

Location: London, United Kingdom Architect: UniversalDesign Studio Area: 7,000 sf Year: 2009 Client: Poltrona Frau