HQ Architecture + [USA]

Urban Design: CIVIC BUILDING by MACHADO AND SILVETTI
Machado and Silvetti

The MSA project treats the Civic Building as the terminus of an important pedestrian axis that links the Civic Building and Veterans’ Plaza—via the town’s newly developed main shopping street, Ellsworth Drive—to the Metro transportation station (subway, bus, and commuter rail).

Machado and Silvetti

The entry to the Civic Building is directly aligned with the south sidewalk of Ellsworth Drive, with a pedestrian spur continuing the straight line of the sidewalk across the plaza, to the building’s front door.

Machado and Silvetti

The entry walkway continues northwards from there through the building, as the building’s main internal circulation route, ending at a secondary entry vestibule at the new roadway called Veterans’ Place.

Machado and Silvetti

This second entry to the building was seen as being the less formal connection to the residential neighborhood to the north, allowing for everyday use for those wishing to access the building from the neighborhood, or gain easy access from curbside drop-off.

Machado and Silvetti

In this way, the Civic Building occupies, and creates, a zone that moderates between the residential neighborhood to the north, and the commercial and retail downtown to the south. Alongside the entry spine to the east lies the major composition of public spaces, arranged sequentially, so as to create a direct visual and civic relationship between the Great Hall, Prefunction Space, Portico, and Plaza.

Machado and Silvetti

These spaces are arranged along a common axis, and are directly related to one another through similarity of width. Doors from the Great Hall lead directly into the double-height Pre-function Space, which is, in turn, directly accessible to, and visible from, the Plaza. The Portico acts as an urban-scale proscenium, and is intended to functionally serve as a covered area for performers during the largest events.

Machado and Silvetti

In this way, the major outdoor public space in front of the Civic Building continues into the interior, and vice versa, with all large-volume interior public spaces being directly accessible from the building’s main entry or from the Plaza.

Machado and Silvetti

An administrative and community wing is located to the west of the circulation spine, housing the SSRC office suite and several community classrooms on Plaza and Upper Levels, with the Round House Theater’s offices and classroom on the lowest level.

Machado and Silvetti

Given that the Civic Building is a somewhat unusual hybrid, housing public administrative functions for an unincorporated town alongside community program, as well as a local non-profit group, MSA’s intention was to create substantial internal relationships between the program elements so as to create a building that would feel internally connected and welcoming to the public.

Machado and Silvetti

To achieve this, numerous physical and visual connections of different levels and program functions were introduced, in the form of overlook balconies, glazed walls at community classrooms, a large feature stair, the courtyard, and double volume spaces.

Machado and Silvetti
Machado and Silvetti
Machado and Silvetti
Machado and Silvetti

Location: Silver Spring, USAArchitect: Machado andSilvetti Associates Principal in Charge: Rodolfo MachadoProject Directors: Matthew Oudens, Paul SchlapoberskyProject manager: Myoung KimProject Team: Nuria Alvarez, Brien Baker, Dan Bielenin, Balazs Bognar, Evan Brinkman, Jeff Butcher, Billy Craig, Judith Daun Yoo, Aaron Follett, Chris Grimley, Kelly Hutzel, Derek Johnson, Steven Poon, Stephanie Randazzo-Dwyer, Jose Ribera, Samina Saude, Kelly Smith, Ewen WillLandscape Architect: Richard Burck Associates (Richard Burck, Lisa Giersbach, Martha Pedersen)Engineer: Amy Quant (Daniel Pino, Amy Quant)Structural Engineer: Richmond So Engineers (Richmond So, Jennifer McClain)MEP-FP Engineer: Setty and Associates (Raj Setty)Acoustics - Audiovisual: Acentech (Chris Savereid - Acoustics, Richard Closs - Audiovisual)Lighting: Lam Partners (Glenn Heinmiller, Jennifer Pieszak)General Contractor: Costello Construction of Maryland (David Costello)Area: 44,555 sf, Plaza: 27,660 sfYear: 2010Cost: $22,000,000 Client: Montgomery County, MD, Department of General Services