HQ Architecture + [museum]

Rio de Janeiro, Brasile: Museu De Arte Do Rio by Bernardes + Jacobsen Arquitetura
01-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

Our challenge was to unite three existing buildings with different architectural characteristics to house the Museu de Arte do Rio, the school “A Escola do Olhar” as well as cultural and leisure spaces.

02-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

The existing buildings, the palace Palacete Dom João”, the police building and the old central bus station of Rio, connected shall be part of the major urban redevelopment in the historic downtown of Rio de Janeiro.

03-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

For each construction we analysed different levels of preservation. the first step was to establish a flow system allowing the Museum and school to work in an integrated and efficient manner.

04-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

Therefore we proposed the creation of a suspended square on the police building rooftop, which will unite all accesses and host a bar and an area for cultural events and leisure. Consequently, the visitation will be from top to bottom.

05-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

It was established that the palace, due to its large ceiling height and structure free plan should hold the exhibition areas of the museum. the police building shall be used for the school, auditoriums, multimedia exhibition areas, administration areas and employee areas of the complex.

06-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

The stilts, currently used as an access to the road, will turn into a large foyer for entire complex, and will hold the sculpture exhibition areas. Access will be controlled between the two buildings, characterizing this empty space as internal, open and covered.

07-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

The marquee of the Road, heritage element listed by the City, will be used for lavatories, store and region of loading, unloading and deposits. the connection and circulation of visitors between the two buildings, in the form of a suspended catwalk will belong to this new building, featuring the most unusual state possible.

08-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

For the police building, we propose the suspension of the last floor to balance the height of the two buildings as well as the replacement of the masonry closing façade profiles using translucent glass, making the structural system of indented columns visible and revealing the stilts.

09-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

Finally as the main mark of the project, we suggested that the suspended square have an abstract and aerial form. A fluid and extremely light structure, simulating water surface waves.

10-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

A poetic architectural character full of meaning, simple and at the same time modern in regards to the structural calculation. This element shall be seen near and by far, and from below to who is arriving at the Praça Mauá, from above by those who are at the Morro da Conceição.

13-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
11-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
12-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
16-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
14-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
15-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
19-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
17-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
18-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
22-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
20-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura
21-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

Location: Rio de Janeiro, Brazil Architects: Bernardes + Jacobsen Arquitetura Project Architects: Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen e Thiago Bernardes Project Coordination: José Luis Canal e Ricardo Castello Branco Project Team: Aline Bianca de Almeida, Bruna Fregonezi, Daniel Vannucchi, Edgar Murata, Fernanda Maeda, José Miguel de Sousa Ferreira, Lívia Ribas, Renata Leite, Maria Vittoria Oliveira, Maya Leal de Nobrega, Pedro Henrique Ramos, Priscilla Martins Costa e Veridiana Ruzzante Interiors Architect: Eza Viegas Interiors Team: Isabel Beloniel, Luiza Torres Homem Lighting: Franco + Fortes – Lighting Design Facilities: Addage Engenharia e Planejamento / Install Ltda Structure: Cerne- Engenharia e Projetos/ Gop – Gabinete de Organização e Projectos Acoustics: Roberto Thompson Motta Arquiteto Ltda Sustainability: Cte inteligência 360º Contractor: Concrejato Area: 11240.0 m2 Year: 2013 Photographs: Leonardo Finotti, Andres Otero

1.3/10 (950)