HQ Architecture + [Sport Center]

Dueville Vi, Italia: Multipurpose Building by Gsmm Architects
Gsmm Architetti

The purpose of this building is to provide the small town in with its located with a visual landmark. the features of its personality softly emerge without direct imposition on the environment.

Gsmm Architetti

Its multifaceted roof structure, which looks like pleated paper, is immediately recognizable and represents a clear statement of public and representative architecture.

Gsmm Architetti

The sunken floor, lower than the street level, is designed to respect the proportions of the surrounding space and accommodate the human scale. Subsequently, the building appears to be exceptional but yet compatible with humans.

Gsmm Architetti

The roof projects itself into the space to form a large covered public area. Within this area, another three, smaller structures: a reading room, the public access to the sunken floor and a kitchen used for public outdoor events.

Gsmm Architetti

Three sides of the multipurpose hall are floor-to-ceiling glass walls. the shelter seems to hover above the ground and connects the interior of the hall and the outdoor space.

Gsmm Architetti

by night this hovering effect is emphasized by the artificial light, which seems to become the immaterial support on which the roof rests. There are no other significant buildings in the immediate surroundings and therefore the choice of the materials was autopoietic.

Gsmm Architetti

The only constraint in this respect was the limited available budget. the building is mainly made with prefabricated components and using simple and inexpensive technology.

Gsmm Architetti

The smaller structures and the back wall of the hall are in raw reinforced concrete. the interior of the hall is covered in composite wooden and cement panels up to the entry door level. the rest is in glass panes assembled on a steel frame up to the roof.

Gsmm Architetti
Gsmm Architetti

Location: Dueville, Italy Architect: GSMM Giorgio Santagostino. Monica Margarido Engineering Design: Alessandro Gasparini - Micheletti Ingegneria Srl Landscape: Giorgio Santagostino. Monica Margarido Schedule: Competition 2006. Project 2007 - 2008. Realization 2011 Total Area: 1,390 sqm Cost: 1,315,000 Euro Client: Comune Di Dueville Photographs: Michele Gusmeri

9.1/10 (240)